Fakta
- Utgitt: 2018
- Anbefalt alder: 5 år
- Utvikler: Dragonbox
- Utgiver: PlayMagnus/WeWantToKnow AS
- Antall spillere lokalt: 1
- Kategori: Strategi / Sjakk
- Tematikk: Sjakk for barn / Magnus Carlsen
- Vanskelighetsgrad: Middels

Kjapt formidlet:
Sjakkmester Magnus Carlsen har gått sammen med den anerkjente læringsspillutvikleren Dragonbox for å lære barn sjakk innenfor dataspillets rammer. Målet er å utforske verden på jakt etter sjakkongen. Brikkene fungerer som karakterene dine, og du må kombinere dem for å overvinne fiender. Spillet er fargerikt og med lekne animasjoner. Barn i skolealder vil fint kunne ha glede av dette på egen hånd, mens det anbefales som en samspillopplevelse med foreldre for yngre spillere. Spillet er ute til Ios og Android.
Viktige hensyn å ta ved formidling:
Noen spill krever en kraftig pc, godt lydanlegg, eller et skjermet sted for å levere den opplevelsen som er tenkt. Dette spillet krever etter vår erfaring ingen slike forberedelser. Det bør være enkelt å installere, plassere og formidle.
Formidling av spill og utvikler – Hvem laget det, hvordan og hvorfor?
Magnus Carlsen ble nylig verdensmester igjen, og har drevet opp interessen for sjakk her til lands betraktelig. Underveis har navnet hans blitt en merkevare, noe han bruker for å engasjere nye generasjoner med sjakkspillere. I spillform har dette tatt form av to mobilspill. I den forrige tittelen Play Magnus – Spill sjakk, fikk vi et tradisjonelt sjakkbrett hvor vi kunne spille mot en kunstig motstander. Tvisten var at vanskelighetsgraden representerte Magnus Carlsen på forskjellige nivå av karrieren sin; fra barn til voksen.
Plassering på hylla – hvilken sjanger snakker vi om?
Mange moderne spill er inspirert av gamle brettspill. I det taktiske strategispillet X-com hvor du skal rekruttere soldater for å bekjempe en utenomjordisk invasjon, har hver soldat unike bevegelses- og angrepsmuligheter – som i sjakk. Forskjellen er at du selv kan påvirke hvor langt de kan gå, og hvilke våpen de skal bruke. I populære online-spill som Battlefield, er det lagt opp til at noen spillere skal være aggressive foran, mens andre skal snike seg langs flankene i bakgrunnen – som hesten og løperen i sjakk. Mekanismene er de samme, innpakningen en annen.
I Magnus – World of chess, består skjelettet av et taktisk strategispill. I tillegg har utvikleren lagt på forskjellige rollespillelementer, som å lete etter skatter og samle kunnskapskort. Du kan også sanke mynter for å oppgradere garderoben din. Det beste, med tanke på læring, er at også brikkene låses opp gradvis. Slik får du god tid til å bli kjent med egenskapene deres, og hvordan du kan utnytte dem i ulike situasjoner. Som voksen merker du at det er et læringsspill man har laget, men læringen skjer naturlig. De ulike miljøene, slik som ørken og skog, kombinert med vekten på utforsking, vil nok for barnas del få dette til å fremstå som et eventyrspill med taktikk.
Tips til spilleren – Hvordan føles det og hvem passer det for?
I starten av spillet begynner du kun med en konge. Det er et smart valg. Kongen kan bevege seg en rute i alle retninger, og er på samme tid enkel og allsidig. Kamera følger ham ovenfra der han hopper skritt for skritt over gresset. Kartet er delt opp i usynlige ruter, som går til kanten av kartet før vi bytter rom.
Innen kort tid dukker noen bønder opp, med piler som viser angrepsbanene – altså på skrå. Slik vet spilleren hvor han ikke bør gå. I tråd med sjakkreglene skjer bevegelser annenhver gang, og bonden kan kun gå rett fremover. Når du først har skjønt det er det enkelt å gå på skrå rundt dem, og deretter angripe fra en trygg vinkel. Det er deilig å føle seg smartere enn fienden, så dette er en genial måte å lære bort brikkemestring på. Skulle du likevel tråkke feil, så går bare kongen din opp i røyk før du settes ett trekk tilbake i tid. Rask repetisjon som dette gir spillet både høy barnevennlighet og læringseffekt.
For hvert rom du kommer til blir utfordringene litt vanskeligere. Kongen løslater andre sjakkbrikker gjennom mindre sjakkutfordringer, som i sin tur blir mer komplisert når du får flere brikker å velge mellom. Dette er i bunn og grunn plott og progresjon for eventyret. Det er ikke så mye narrativ å snakke om, men de 6 verdenene med hvert sitt miljø utgjør likevel et godt utgangspunkt for en sjakkspillers dannelsesreise. Helt på slutten av spillet har du alle brikkene og møter Kong Magnus. Etter å ha slått ham, finner du et siste infokort som forteller deg at du er klar for å starte den virkelige reisen ved et vanlig sjakkbrett. Jeg er heller ikke i tvil om at når man da løfter blikket og legger det på vanlige brikker, vil ha en helt ny forståelse av dem.

Formidlingsmuligheter – tema og fag
På grunn av den barnevennlige stilen, det rolige tempoet, og den milde vanskelighetsgraden, vil jeg si at Magnus – Kingdom of chess passer for barn flest – men aldersmessig kanskje særlig for de mellom 7-10 år. Faglig sett kan spillet selvsagt være en studie i gamification, for dette er i likhet med Snuti’s Sommerles et skoleeksempel på hvordan man kan dele opp og kle opp et tema etter dataspillets regler for å gjøre det mer attraktivt.
For folkebibliotek er formidlingsmulighetene kanskje opplagt: det er sjakk og Magnus Carlsen som gjelder. En sjakkdag med spillet lagt ut på Ipader, side om side med sjakkbrett kan være en fin måte å presentere både det analoge og det digitale på. Legg til et samarbeid med den lokale sjakklubben – eller en invitasjon av utvikler, og du har et mangfoldig arrangement som byr på noe for flere publikumsgrupper. Kanskje kan du til og med greie å booke Carlsen selv hvis du er heldig?
Oppsummering:
Hvis målet var å lære barn sjakk på en engasjerende måte, så er dette akkurat det sjakkspillet fastlegen bestilte. Magnus Carlsen – navnet skjemmer ingen, og Dragonbox leverer som vanlig varene.