

Fakta
- Utgitt: 2018
- Aldersgrense: 12
- Mulige Spillere: 1 spillere
- Plattformer: PS4, PS Vita, PC, Mac, Linux, Switch
- Kategori: Plattform / Eventyr
- Utvikler: Konjak
- Utgiver: Bifrost Entertainment
- Vanskelighetsgrad: Vanskelig
- Maskinvarekrav: Lave. Kan spilles på de fleste av dagens datamaskiner
- Leveres gratis til bibliotekene gjennom innkjøpsordningen: Ja
Hva er Iconoclasts?
Iconoclasts er et retrospill i plattform- og eventyrsjangeren. Det betyr at du hopper mellom plattformer, skyter fiender og unngår angrep, samtidig som du utforsker verden rundt deg på jakt etter nye ferdigheter. Nye ferdigheter låser i sin tur opp nye utfordringer, og med jevne mellomrom møter du ekstra sterke boss-fiender som krever full kontroll over alt du har lært. Tidligere spill i sjangeren inkluderer Metroid, Castlevania, og Megaman.

Iconoclasts: bakgrunn og innhold
Iconoclasts ble i likhet med flere andre indie*-suksesser fra den senere tid, som Milkmaid of the milkyway og Stardew valley, laget av én person. Joakim «Konjak» Sandberg jobbet med spillet i 8 år, men da det først var ferdig mottok det også strålende kritikk. På Metacritics* har et samlet nettmiljø gitt spillet 87 av 100 poeng, mens det vant det populære spillnettstedet Destructoids pris for årets beste portable spill i fjor. Mer om Sandbergs historie kan du lese på hjemmesiden til Konjak, som da også er navnet han utvikler under.
Spillutviklere legger gjerne til noe nytt fra vår tid når de lager retrospill, og dette gjelder også Iconoclasts enmannsorkester. Alle som har spilt klassikere fra 80-tallet vet at nyanser og selvironi ikke var spillbransjens sterkeste sider. Hovedpersonene var gjerne enten mannlige helter eller merkelige figurer få kunne relatere seg til, som Pacman og dragene i Bubble bobble. I Iconoclasts spiller vi i stedet som en kvinnelig mekaniker ved navn Robin. Robin er heller ikke skjebnesbestemt til å bekjempe ondskapen selv, tvert imot vikles hun ufrivillig inn i et plott fullt av postmoderne ironisk snert. Megaselskapet «One concern» har nemlig tatt lisens på reparasjoner, og akkurat som faren, får Robin problemer for sitt anlegg til å fikse ting selv. Ikke akkurat dagligdags dette her. Når en hendelse tidlig i spillet sender Robin på flukt fra konsernet, får vi utgangspunktet for en serie humoristiske sammenstøt – og ikke minst herlige bosskamper. Dette er hektiske, og ganske vanskelige seanser hvor du må bevege deg raskt omkring og skyte treffsikkert mot sårbare punkter. Ofte må du prøve og feile en del for å vinne, men da er også seiersgleden desto sterkere.
* Indie = Independent, utviklere som jobber uten produksjonsavtaler eller støtte fra større studio. Gjelder de fleste norske utviklere.
*Metacritic.com er et nettsted som innhenter vurderinger fra brukere og kritikere over hele nettet, og deretter presenterer dem som et gjennomsnitt.
Formidling av Iconoclasts
- er et actionspill for én spiller
- Det er lett å lære, men vanskelig å mestre
- Det er et spill man vil ønske å ta stykkvis over tid
- Vanlig tid for gjennomspilling er ca. 12 timer
- Det kan drives på alle moderne datamaskiner
- Noen tema i spillet er kvinnerollen, kjønnsroller, og korporasjonsmakt
En av måtene du kan formidle dette spillet på, er tilgjengeliggjøring i lokalet kombinert med paratekster. Aldersgrensen på 12 år gjør det naturlig å plassere det i en ungdomsavdeling, men kan du håndheve aldersgrensen på en annen måte, vil det kunne være vel så interessant for voksne.
Iconoclasts er lett å plukke opp og legge fra seg, og passer derfor godt til tidsbegrensningene som finnes på pc-bruk i bibliotek. Det er ikke et typisk spill som man deler med andre, selv om noen selvsagt kan ønske å se på hverandre spille. For alle andre kan man med fordel tilby headset, slik at man kan leve seg inn i spillopplevelsen uten ytre støy.
For å gi formidlingen en sterkere kontekst kan man henge opp en plakat eller sett ut en A3-stand med info om spillet, utvikleren og gjerne tidligere spill i sjangeren som Megaman og Metroid. Gjerne med et større skilt/plakat som signaliserer at dette er et område med norske spill. Når man senere har en temautstilling kan man inkludere info om Iconoclasts og en peker til området for norske spill. Med tiden vil det bli mange spill installert på datamaskinene, og ikke alle kan formidles til enhver tid. Vi anbefaler derfor at man skifter ut paratekstene etter hvert, men at man tar vare på infomateriellet til senere temautstillinger.