The viking planet – gammel kultur i høyteknologisk drakt
Som omreisende spillformidlere har Bibliogames noen frynsegoder. Et av dem er naturligvis at vi får utforske det nyeste av spillteknologi, og et annet er takknemligheten spillere og familie viser oss fordi vi samarbeider med bibliotekene. En tredje, litt sjeldnere godbit, er når vi blir invitert på besøk hos andre formidlingsarenaer. Dette skjedde igjen nå i høstferien, da vi ble invitert til det digitale museet The viking planet i Oslo. Her formidles gammel kultur gjennom det aller nyeste av teknologi. Som leder mener jeg dette bør være et interessant premiss for både skoler og andre formidlere, og tok derfor med meg 8 medlemmer for å teste tilbudet for dere. Medlemmene befant seg i aldersgruppene barn, ungdommer og voksne. Slik kunne vi også si noe om hvilke trinn tilbudet passet for, og hvordan de håndterte store grupper. Følg med!

Litt om The viking planet
The viking planet holder til i et moderne lokale foran rådhusplassen i Oslo. Det åpnet i sommer, og består av 1600 kvadrat med digitale formidlingsstasjoner, og er utformet i samarbeid med forfatter og vikingekspert Kim Hjardar, og britiske RSA films og Dimension studios. Allerede ved inngangen blir det klart at dette er en ny type museum. Dekoren er gjennomført svart og blå, og brytes kun av skjermer og vikinggrafikk på veggene. En velutstyrt effektbutikk fører alt fra norske strikkegensere til sverd, sølvsmykker og drikkehorn. Billettene koster 199 kr for voksne, 100 for barn under 12 år, og 150 per person for skoleklasser.
Nede i museet, i et litt dunkelt rom opplyst av spots og skjermer, blir vi møtt av en hyggelig guide. Han forteller om konseptet og utstillingene. Bak ham står en av dem, og den er imponerende. I et åpent skjelett av et langskip står rekker av kinoseter koblet til fjærer, hydraulikk, og VR-briller. Klar til å ta med en klasse av gangen på en 10 minutters digital ekskursjon tilbake til et realistisk tokt i middelalderen.
Guiden peker så bak oss på en 270 graders kino som i tillegg til å omslutte deg, reiser seg nesten mot taket. Her kan du se et knippe videoer tematisert etter vikingenes hverdag og med en varighet på omtrent 10 minutter. Samme lengde har filmen på som vises på et mer vanlig lerret, hvor man kan følge sporene fra vikingkulturens opphav frem til dagens populærkultur. Denne filmen har et lydspor med faktakommentarer, som besøkende kan følge på en rekke språk, takket være tablets med hodetelefoner.
Hvem passer det for?
Rundt disse store, imponerende blikkfangene, er det også en rekke skjermer av mer normal størrelse, hvor man kan klikke seg gjennom informasjon om vikinger. Du har en scene med et vandrende viking-hologram, og, for ikke for å glemme – en selfie-stasjon hvor du kan sende bilder hjem av deg selv som viking. Presentasjonen, variasjonen og fascinasjonskraften er utrolig. Nå er jeg bare spent på to ting: hvor dypt får vi dykke i fakta, og hvem er informasjonen rettet mot? The viking planet har nemlig ingen aldersgrense, og er åpent for alle.
Filmen i den 270 graders kinoen starter på nytt om ti minutter, så vi blir enige om å spre oss litt for å utforske hva som frister for hver aldersgruppe. Linnea på 12 går bort for å se ferdig slutten av 270 graders filmen, og blir der til den starter opp igjen. To andre barn på 7 og 9 fenges av hologrammene. Flere av oss voksne vil gjerne gå gjennom stasjon for stasjon, men det er klart at teknologien fascinerer, så vi tar oss tid til å bli med barna, som gjerne vil utforske det nye før det gamle.
Sønnen min Marcus på 9 drar meg med rett forbi et bord med vikingrelaterte tegnesaker, og til et bord med innfelte touchskjermer. Han er mer fokusert enn på noe museumsbesøk tidligere, men dette museet minner da også mer om den stimulansen han er vant til, den digitale typen. Vi starter opp noe som ligner et spill. Vi skal ut på tokt som vikinger, og må velge mellom typer skip og utrustning ved hjelp av flotte, håndlagede bilder. Jeg har lyst til å fordøye dem grundig, men han tror valgene skal la ham styre skipet snart, og trykker seg raskt forbi. Dessverre leder alle valgene i stedet til et nytt bilde med beskjed om at toktet var vellykket. Fra et voksenperspektiv var det en fin måte å stykke opp informasjonen på, men hintet om et spill kunne nok vært fulgt opp bedre. Det skal det da også bli ifølge The viking planet, som sier at dette er et prosjekt under stadig utvikling.
Vikingprosjekt som står til 6’er
270 graders kinoen er klar til å starte, og dette skal snart vise seg å være en suksess hos alle. Filmen viser sekvenser med storslått natur, dyreliv og mennesker som spiller ut tema som «vikingen til sjøs», «vikingen om vinteren», «vikingen og åndelighet» og «vikingen og handel». Produksjonskvaliteten er høy når det gjelder både foto, lyd og teknisk presentasjon. Det er også en dybde i fremstillingen som vitner om et godt pedagogisk håndverk. Handel, åndelighet, liv og død, får plass blant mer vanlige kampscener. Men også disse har en dybde i detaljene. Kvinner og menn kjemper side om side, store og små, vanlige mennesker kjemper for livet i små grupper på en strand. Det er slag som er tonet ned, og som dermed virker desto mer i små, tette grupper og uten horn på hjelmene, altså historisk korrekt.
Etter videoen går vi videre. Barna faller for selfie-stasjonen, og jeg utforsker fysiske gjenstander som er hengt opp på veggen med forklaringer som viser en tidslinje i vikinghistorien. Jeg skjønner snart at utstillingen er knyttet til videoen om vikingkulturen, som spiller på lerretet ved siden av, og begge deler blir mer interessante som en følge. Igjen er ikke de yngste så interessert i dette, men jenta på 12 blir med, og vi får samtidig en åpning for å prate litt om hva hun liker med vikingkulturen. Så rusler vi bort til skjermene som er satt opp og klikker oss gjennom info om alt fra skip, kvinnerollen, og håndverk. Alt er responsivt, polert, og illustrert med flotte håndlagede bilder. Det er et øye for detaljer som går igjen over alt hvor du går, og det forsterker helt klart den allerede gode balansen mellom fascinerende teknologi og fakta.

Vi avslutter turen der vi startet, ved langskipet. Med VR. Smilende folk kommer ut, snakker om det de har sett, og vi kan ikke vente med å komme i gang. Vi ledes inn til hver vår stol og tar på headsettet. Så starter ekskursjonen. Jeg vil ikke si for mye av frykt for å spoile opplevelsen, men kan si dette: inne i VR sitter vi ved et leirbål sammen med en gruppe vikinger. En av de eldre forteller om et tokt, som vi snart blir en del av. Å sitte i båten ansikt til ansikt med en kampklar viking som skjærer grimaser og spenner muskler mens vi ror inn en fjord for å plyndre, er utrolig virkningsfullt, Alt ved de detaljerte omgivelsene er brenner seg fast. Barna kommenterer vilt og hyler av fryd. Vi voksne sitter måpende og nyter showet. Vi lærer om vikinger ved å være der som en deltaker, og detaljene svir seg fast i minnet som vanligvis bare store opplevelser fra det fysiske rom, gjør. Da vi er ferdige vil barna prøve det én gang til. Søren heller: vi voksne vil prøve det en gang til. Og jeg vil ut på flere slike turer. Med vikinger. Med tyskere. Med Eidsvollmenn. Ballen er på deres banehalvdel, historieformidlere!
Konklusjon
VR-opplevelsen er god. Den er faktisk så god at det meste annet blekner i sammenligning. Derfor er det nok veldig smart å spare den til slutt slik vi gjorde. Og hadde jeg tatt med en skoleklasse, ville jeg nok brukt den enorme variasjonen i formidlingsteknikker til å forberede oppgaver for elevene å jobbe med underveis, med nettopp VR som endestasjonen. Den åpenbare læreren for et slikt besøk er en historielærer, men undervisere i norsk eller medierelaterte studier kunne også brukt dette besøket som en storslått presentasjon av fortellerteknikker, for her er sjongleres både tekst, lyd, bilde og interaktivitet i en inspirerende harmoni. The viking planet kan, og bør derfor, også være en inspirasjonskilde for andre formidlere.
Dette besøket har overbevist meg om merittene til VR og digital interaktivitet i undervisning. Det vil si, jeg trodde på det før også, basert på små eksperimenter som Apollo 11 og Titanic VR, men etter å ha sett et digitalt museum bygget fra grunnen av for denne typen formidling er jeg også sikker på at de store institusjonene snart må følge etter. Skoler, museum, bibliotek: Dra til The viking planet. Berik horisonten til deg og dine, oppdater dere selv til faglige samtaler, og støtt dette prosjektet slik at det viser seg bærekraftig og baner vei for lignende opplevelser.