Av Lene Rauland
Spillpedagogikk: Dataspill i undervisningen er den første norskspråklige læreboka om dataspill og læring. Boka gir utfyllende svar på spillpedagogikkens hva, hvordan og hvorfor – med engasjement for emnet og pedagogisk kyndighet.

Forfattere: Jørund H. Skaug, Aleksander Husøy, Tobias Staaby, Odin Nøsen
ISBN: 9788245032048
Språk: Norsk (bokmål)
Utgitt: 2020
Forlag: Fagbokforlaget
Sider: 172
En lærebok om spill og læring
Spillpedagogikk er skrevet av fire medlemmer fra pedagogkollektivet Spillpedagogene. Sammen har de erfaring fra klasserom, skoleledelse, og forskningsfeltet. I flere år har de jobbet for at spill skal få en større plass i skolen, gjennom foredrag, kurs og innlegg på nettsiden sin. Nå har de skrevet det som sannsynligvis er den boka forfatterne selv kunne ønske de hadde, da de for noen år tilbake begynte med det de kaller “snikinnføring” av dataspill i sine egne klasserom.
Boka gir svar på alt du måtte lure på rundt spill og læring: Alt fra hva dataspill er – ikke like åpenbart som en kanskje skulle tro –, til hvorfor dataspill bør ha en plass i undervisningen, til hvordan de rent praktisk kan anvendes for læring. Spillpedagogikk er ikke en bok om læringsspill, det vil si spill som er laget med tanke på undervisning, men om de helt ordinære dataspillene som spilles av folk flest. Dette gjør at de får vist fram både den store bredden og dype potensialet som finnes i spillmediet i seg selv – både som kunst- og kulturuttrykk og som kreativt verktøy.
Bokas utforming
Det er åpenbart at forfatterne av denne boka kan pedagogikk – ikke bare i det de skriver, men også i hvordan de skriver det. Boka er ryddig og oversiktlig satt opp, og som resultat fungerer den like bra for lesing litt her og litt der som for lesning fra perm til perm. Den er skrevet på et relativt lettfattelig språk og alle fagbegreper er godt forklart, så her vil alle og enhver kunne henge med på notene. Samtidig er Spillpedagogikk en bok med stor faglig tyngde.
Med sine tre første kapitler tar Spillpedagogikk for seg et spørsmål som ennå (dessverre) ofte stilles: Hvorfor dataspill i skolen? Med gode eksempler og relevant forskning viser forfatterne hvorfor spill bør ha en plass i undervisningen. Gjennom de neste kapitlene går boka gjennom ulike måter man kan bruke spill i undervisning: spill som litteratur, spill som ekskursjon og rollespill, og spill som kreativt verktøy. Et eget kapittel er viet til en innføring i de mer problematiske sidene ved dataspill og dataspillkultur. Bokas siste kapittel er rettet mot skoleledere, og tar for seg hva som rent teknisk og formelt kreves for å ta i bruk spill i undervisningen.
En av Spillpedagogikks største styrker er at all teori blir gjort håndfast gjennom spennende praktiske eksempler. Forfatterne trekker på årevis med verdifull erfaring, og deler undervisningopplegg som er blitt gjennomført rundt et stort og variert utvalg spill innenfor flere ulike fagområder. Et annet stort pluss er det at, selv om mye av målet med boka er å gjøre rede for dataspillenes styrker som læringsverktøy, legges det også vekt på å peke ut de fallgruvene som finnes. Slik det står, skal du være “godt skodd” for alle utfordringer innen du er ferdig med boka.
Hvem er Spillpedagogikk skrevet for?
Spillpedagogikk er skrevet for lærere og lærerstudenter, men man kan trygt si at den vil ha stor verdi for alle som er interessert i eller driver med spill og formidling, også utenfor klasserommet. For bibliotekaren, for eksempel, vil både den dype forståelsen for spillmediet og spillopplevelsen boka fremmer, så vel som mange av de praktiske og tekniske tipsene, kunne tenkes å være til god hjelp. Spillpedagogikk vil gi enhver formidler som vil begi seg inn i dataspillenes verden både et solid grunnlag å bygge videre på og verktøy å bygge med.
Vi i Bibliogames anbefaler at du sjekker ut boka, og for flere tips til spill i skolen, bør du følge med på forfatternes hjemmeside, www.Spillpedagogene.no