Av Lene Rauland

Fakta
- Utgitt: 2018
- Aldersgrense: 3 år
- Mulige spillere: 1-2 spillere
- Plattformer: Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4
- Sjanger: Eventyr/Hjernetrim/Puzzle/Samarbeid
- Tema: Vennskap/Samarbeid/Norsk natur og kultur
- Utvikler: Henchman & Goon
- Utgiver: Henchman & Goon
- Vanskelighetsgrad: Enkel (Vel, sånn reint praktisk hvertfall, det blir vel til at en må klø seg litt i hodet over noen av puslespilla)
- Maskinvarekrav for PC: Dedikert grafikkort / gaming-pc
Hva er Pode?
Pode er et prisbelønt hjernetrimeventyr fra Bergensbaserte Henchman & Goon. Pode forteller historien om den falne stjernen Glo som får hjelp av steinen Bulder til å finne veien hjem igjen til stjernehimmelen. Reisen går opp gjennom innsiden av et gåtefullt fjell fullt av vakre landskaper inspirert av nordisk natur og tradisjonell norsk kunst. Glo og Bulder må jobbe sammen og bruke sine respektive evner for å hjelpe hverandre til toppen av fjellet. Spillet kan spilles alene, eller man kan ta i bruk spillets tospillerfunksjon for en flott samarbeidsopplevelse. Pode er et sjarmerende og underholdende spill proppfullt av norsk kulturarv som både barn og voksne vil kunne sette pris på.

Pode – bakgrunn og innhold
Henchman & Goon er et lite indie-studio som holder til i Bergen. De skriver selv at studioet har som mål å lage spill som gir positive opplevelser med varige inntrykk. Pode er deres andre tittel – den første heter Flem og er et nostalgisk plattformspill om en busemann. Pode har vunnet flere priser, blant annet Nordic Game awards for beste kunst i 2019, Spillprisen for beste kunst og beste audio i 2018 og GCDA (Game Connection Development Awards) for beste casual spill i 2018.
Med Pode presterer Henchman & Goon å fortelle en hjertevarmende historie helt uten ord. Glo er en fallen stjerne som trenger hjelp til å vende hjem igjen til stjernehimmelen, og Bulder er steinen som tar oppdraget. Sammen legger de i vei opp til toppen av et høyt fjell for å bringe Glo nærme nok himmelhvelvingen til å sveve hjem igjen. Glo og Bulder kommuniserer utelukkende gjennom gester og små lyder, men vennskapet som spirer fram mellom dem på reisen er umiskjennelig. Historien er enkel, men den gir Pode et ekstra lag som gjør spillingen givende for spilleren: Du kan rett og slett ikke unngå å ønske at de to skal lykkes. (Det hjelper også på motivasjonen at både Glo og Bulder er knallsøte.)
Pode har vunnet flere priser for beste kunst, og det er lett å se hvorfor. Pode er et vakkert spill, fullt av norskinspirert kunst, masse sprakende farger og et flott lydspor inspirert av norsk folkemusikk. Lydsporet er forresten komponert av Austin Wintory, som også er komponisten bak musikken i de kritikerroste spillene Flow og Journey. Et spesielt fint trekk ved Pode er at det er spillerne som gis ansvaret for å bringe ut de fullstendige kunstneriske effektene i spillmiljøet. Når Glo og Bulder kommer inn i et rom er det gjerne mørkt og bart, men med evnene sine bringer de to liv og lys, i form av planter og krystallstrukturer, til alt det grå. Pode byr slik på en nokså spesiell estetisk spillopplevelse.
Samtidig er verken historien eller det vakre spillmiljøet alfa og omega i Pode, for like mye av moroa ligger i selve spillingen. Rent praktisk går Pode ut på å løse en rekke ulike utfordringer, gåter og puslespill gjennom samarbeid. Glo og Bulder har begge unike evner som sammen lar dem forsere de ulike nivåene i spillet. Glo er for eksempel lett som en fjær og kan sveve korte distanser, mens Bulder blant annet passer som hånd i hanske i ulike hull i bergveggene. Videre har de vakre plante- og steinstrukturene Glo og Bulder kan bringe fram ofte også praktisk nytteverdi. Mer eller mindre kryptiske tegninger på bergveggene gir spilleren hint om hva som må gjøres.Pode har en relativt lav vanskelighetsgrad. Selv om spillmekanikkene er mange er det er ikke mange knappene spilleren trenger å konsentrere seg om, og disse blir fint og stegvis introdusert. Spillet byr heller ikke på stressende situasjoner eller fiender som gjør ting vanskeligere. Her er det hjernetrim og teamwork som er i fokus.

Formidling av Pode
Én måte å formidle Pode på vil være gjennom samspilling på storskjerm med en gruppe, gjerne både barn og voksne, der to og to kan få prøve seg etter tur. Dette har de blant annet hatt suksess med på Biblo Tøyen. Vanskelighetsgraden på selve spillingen er såpass lav at alle vil kunne mestre det rent praktiske raskt, slik at fokuset kan være på gåtene og selve eventyret. Det kan bli stort engasjement i gruppa når vanskelighetsgraden på utfordringene går opp og flere vil komme med innspill. Spillet er for langt til at en rekker gjennom hele på én sesjon, men det er heller ikke nødvendig, for hvert nivå som klareres byr på en liten seier.
En annen måte å formidle Pode på vil ganske enkelt være ha spillet tilgjengelig for spilling i lokalet. Pode er et fint spill for kjapp “prøvesmaking” fordi et nivå kan gjennomføres relativt raskt.

Vi håper å se flotte Pode formidlet i flere og flere bibliotek framover!
Av Lene Rauland