
FAKTABOKS MED EKSEMPLER:
- Utgitt: 2021
- Aldersgrense: 3
- Mulige Spillere: 4 spillere
- Plattformer: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, PC
- Sjanger: Puzzle / Partyspill
- Tema: Aper / Romfart
- Utvikler: Studio Gauntlet
- Utgiver: Studio Gauntlet & Crunching Koalas
- Vanskelighetsgrad: Starter lavt og går til høyt
- Maskinvarekrav for PC: Middels. Kan spilles på en moderne student/publikums-pc.
Hva er Bonkies?
Bonkies er et partyspill hvor du og inntil tre venner tar kontroll over små astronaut-aper. Apene driver med viktig forskning på gravitasjon og fysikk som skal hjelpe dem ut i galaksen. I praksis betyr dette at du får en ape med jetpack og en mekanisk arm, som du bruker til å fylle stiplede former med byggeklosser. Klossene kommer ut en og en på samlebånd og representerer ulike fysikkbaserte utfordringer man må samarbeide for å løse. Resultatet er en kilde til sosialt samvær mellom alle aldre, som byr på rause mengder latter, frustrasjon og jubel.
Bonkies – utvikling og utviklere
Jeg husker første gang vi møtte Studio Gauntlet på Spillexpo på Lillestrøm. De tre studentene fra NTNU hadde stand rett bak oss, hvor de sto i de karakteristiske labfrakkene til apeforskerne fra spillet, som ikke lenge før hadde startet som et studentprosjekt. Nå hadde de en demo, som snart skulle ut til PC i early access. Det var god markedsføring alt sammen, og det tok ikke lang tid før vi sto med en kontroller i hendene og innså at spillet var minst like godt.
Siden den gang må jeg innrømme at jeg har heiet på Bonkies, og formidlet det for små og store publikum på våre reiser. For selv om Norge har gjort seg bemerket med en gullrekke av modige og kunstneriske spill som Mitt barn lebensborn og Embracelet – trenger vi underholdningstitler også. Og dette er intet mindre enn en hyggelig multiplayer-opplevelse som deler gener med hits som Overcooked, Totally reliable delivery service og Snipperclips. Det at vi nå kan nyte det på konsoll i sofaen gjør det enda mer attraktivt, og ikke minst tilgjengelig for de mange som ikke har pc’er å spille på. Slik har Studio Gauntlet fått tilgang til et viktig marked for spillet sitt, og det er en sjanse unge studio trenger. Vi sier gratulerer til Studio Gauntlet, og bra jobba aper 😉

Bonkies – innhold
I Bonkies spiller du som en av inntil fire aper med jetpack og mekanisk arm. Du starter spillet på jorden og jobber deg ut i verdensrommet ved å fullføre oppdrag på ulike baser. Hvert oppdrag foregår innenfor en enkelt skjerm, hvor apene kan fly rundt og sprette inn i veggene uten å forsvinne. I midten står en stiplet figur, og målet er å fylle ut hele fasongen med byggeklosser. Klossene kommer ut av et samlebånd på hver side, og det er alltid spennende å se hva som kommer ut. Noen er små og kan slenges på plass av en enslig apestronaut, andre må man være flere om. Det gir en fin miks av samarbeid og eneråde, samt plutselige tilrop av typen: “Denne er for tung for meg! Drar du meg i hodet!?” Noe som herlig nok fungerer.
En annen ting vi liker er at spillet har en plass også for uerfarne spillere. Selv om du er usikker på kontrollene kan du være til nytte ved å støtte opp bjelker med kroppen din. Det er ikke minst sant fordi verdensrommets trege fysikk gjør det lettere å forutse hvor man må være. En annen ting som gjør spillet mer tilgjengelig er styringen, som både er presis og tilgivende, slik at du alltid føler at du har god kontroll. Kloen på den mekaniske armen låser seg fast på nærmeste flate, eller hjørne, noe som gjør det lett å finne grepet du ønsker. Den kan styres i fire retninger og stives av om du holder inne knappen. På denne måten får du kontroll på selv de tyngste klosser, så sant dere er mange nok til å få vekten opp av bakken.
Etter hvert blir nemlig samarbeid om tempo og vinkel viktigere og viktigere, og du vil måtte mislykkes for å lære. Midt i de vanskeligste sekvensene har du likevel humoren som trøst. For det er unektelig komisk når noen mister kontroll over jetpacken sin, velter alt i sakte film, og spinner avgårde. Det gir også rom for impulsive heltedåder hvor du jetter rundt for å stabilisere etter beste evne, eller en kjapp restart og “bare en runde til”.
De mange banene er varierte, og spillet har god varighet. Noe som øker levetiden enda mer er klokka, og muligheten til å jage din egen beste tid. Greier du det på kortere tid, får du tross alt flere bananer, og hvem vil vel ikke ha det? Dette er apenes planet.

Bonkies og formidling
Bonkies kan kanskje høres litt for bonkers ut for deg, men kombinasjonen av søte karakterer, humor, samarbeid og slakk vanskelighetsøkning gjør det til en hit blant de fleste, uansett alder og erfaring med spill. Jeg tok det med på spillklubben vår og lot tre erfarne gamere prøve det, og de storkoste seg. Jeg tok det med hjem og testet det med kone og barn, og de frydet seg og ville spille mer. På arrangement har det også en fin evne til å samle fremmede rundt skjermen til spontane samarbeid. Derfor kan det fint introduseres på familiespilldager og lignende. Eller du kan ha det stående fremme i lokalet og ha en tavle der spillere kan føre opp high-scores. Eller bruke det i turneringer. Mulighetene er mange, og det trenger ikke alltid koste så mye tid eller penger å formidle spill.
For deg som jobber i skolen kan Bonkies være et alternativ til fysikkbaserte titler som Portal og Bridge constructor. Her demonstreres fysikkens krefter i praksis, og så kan elevene vurdere om den er realistisk eller ei. Når de har fått egen erfaring med hva som påvirker hastighet, moment, retning og stabilitet, kan det uansett være enklere å fatte interesse for matematikken bak.
Bonkies finnes på de fleste plattformer. Sammen med det mer kompetitive Tanknarok er det et av få sosiale multiplayertitler her til lands, og det er her for å levere den beste typen monkeybusiness til deg og dine venner. Lanseres i morgen 29. januar på alle plattformer.
