Virtual Reality

VR er en unik spillopplevelse som bringer deg inn i spillverdenen. Med det heldekkende displayet kan du se, bevege deg, og handle med omgivelsene som om du var til stede. Opplevelsen føles så ekte at den brukes til alt fra opplæring av ambulansepersonell, til helt utrolige spill- og videoopplevelser.

VR har hatt sine utfordringer, men i dag er både komfort, bilde, og utvalg så godt at det kan anbefales for selv ikke-spillere. Noen kan fortsatt bli litt «sjøsyke», men for de fleste går dette over med tilvenning.

Hva skal man velge?

Det største valget i dag står mellom bærbar eller stasjonær VR. De enkleste bærbare består av en pappramme du plasserer mobilen i, mens de dyreste stasjonære krever kostbar en kostbar pc i tillegg. På de billigste er verken grafikken, mulighetene til å bevege deg i spillet, eller komforten er særlig god, så opplevelsen kan gi et feil førsteinntrykk av VR.
En god bærbar opplevelse, kan du likevel få hos Oculus Go og Quest. Dette er lette headset med alt innebygd. Du trenger ikke engang kabler. Bakdelen med Go er at du kun får en peker å styre med, så du kan ikke bevege hendene fritt i VR. Det kan du derimot på Quest, som har to kontrollere med innebygde sensorer og et spillutvalg som ligner det hos de stasjonære. For mange vil derfor Oculus Quest for spillhøsten 2019, være den beste løsningen sett under ett.
Har du en kraftig gaming-pc, og ønsker å bruke VR på et fast sted hele tiden, så er det flere fordeler med de stasjonære løsningene også. Her er all plassen i hodesettet dedikert til bilde og sensorer, noe som gir bedre grafikk, komfort, og i noen tilfeller større bilde og bedre sporing. Flere av de nyeste modellene er også trådløse. Vil du ha den optimale VR-opplevelsen er dette derfor veien å gå. Til syvende og sist må du derfor vurdere og hvor mye du må kjøpe inn for å komme i gang, og hva du skal bruke VR til.

Bærbar VR for mobiltelefon

 • Høy: Samsung Gear VR

  ca. 800kr

 • Middels: VRBox

  ca. 250 kr

 • Lav: Linocell VR Pro

  ca. 100 kr

Bærbar integrert VR

 • Høy: Oculus Quest

   ca. 5000 kr

 • Middels: Oculus Go

  ca. 3000 kr

Stasjonær VR

 • Høy: : HTC Vive pro eye

  ca. 17500 kr

 • Middels: Oculus Rift S

   ca. 5000 kr

 • Lav: Playstation VR

   ca. 3000 kr