Spillkonsoller

Mamma! Pappa! Jeg vil ha Playstation!

Fra 9 års alder handler spill i økende grad om noe sosialt knyttet til identitet og tilhørighet. Spillbruken øker gjerne frem mot videregående, hvor den igjen synker for mange. I denne perioden ønsker de fleste spillere seg konsoll eller pc, som er bedre å spille på enn nettbrettet. Spillene er større og grafikken bedre. Muligheten til å spille sammen på samme skjerm gjør dem mer sosiale. Konsoller har også en håndkontroller som gir bedre presisjon på konkurransespill sammenlignet med nettbrettet. Konsollen er ikke like kraftig eller presis som en gaming-PC, men krever mindre av plass og lommebok.

Xbox? Nei, Nintendo PS..?

Konsollmarkedet ledes av Sony Playstation, Nintendo Switch, og Microsoft Xbox. Alle har sine styrker og svakheter, og appellerer til forskjellige målgrupper. Spillutvalget på Xbox og Playstation er ganske likt, men Xbox sin Series S er billigere. Likevel nyter Playstation større popularitet spesielt grunnet sine eksklusive spill. Nintendos konsoller er svakere enn begge to, men vinner på innovative løsninger, som muligheten til å ta konsollen med i lomma som et nettbrett, og de kjente spillseriene med Mario og Zelda. For spillere kan tilgang på slike eksklusive spillserier være avgjørende for valget. Xbox har seriene Halo, Forza og Gears of war, mens Playstation har The Last of Us, God of War og Sackboy, for å nevne noen. Mange spill finnes på alle tre, men vanligvis trenger venner samme type konsoll for å spille sammen over nett. Det viktigste for deg bør derfor være å sjekke hva spilleren ønsker seg!

Playstation 5

Playstation 5 har kanskje vært den mest etterlengtede next-gen konsollen på markedet, og definitivt den vanskeligste å få tak i til lansering. Playstation er av mange ansett som konsollen med flest av de gode eksklusive spillene, og er derfor et must for mange. Titler som God of War, The Last of Us og Sackboy, gir deg mange høykvalitets spill til både barn og voksne som du ikke får andre steder. I tillegg har Playstation mange av spillene du finner på Xbox og PC.

En ting som er verdt å merke seg er at du med Playstation trenger abonnement på PS Plus for å kunne spille over nett. Her får du samtidig rundt tre spill i måneden gratis, og spesielle tilbud under kampanjer. Playstation har som Xbox også en slags Gamepass-tjeneste kalt Playstation Now hvor du kan betale en månedlig pris for et stort arkiv av spill, men her er det i større grad tidligere bestselgere du kan velge mellom. Playstation 5 kommer i to utgaver, en med og en uten fysisk plateleser. Utgaven uten plateleser er billigere, men krever at du laster ned alle spill fra nettet.

  • Playstation 5: ca. 7000 kr

  • Playstation 5 digital edition (uten leser for fysiske plater): ca. 5000 kr

Xbox Series: S/X

Microsoft har stolt kunnet lansere Xbox Series X som “den sterkeste spillkonsollen på markedet”. Om du er opptatt av maksimal ytelse er denne konsollen rette veien å gå. Ellers har Xbox også Series S. Dette er et billigere alternativ hvor du ofrer ytelse og muligheten for å spille fysiske spill mot en prisreduksjon på cirka 2000 kr. Dette gjør Xbox Series S til den billigste next-gen konsollen på markedet med en prislapp på 3500 kr, og et godt alternativ for unge spillere. 

Spillmessig har du med Xbox mulighet til å kjøpe eksklusive spill som Halo og Gears of War, men disse spillene gjøres ofte tilgjengelig på PC litt etter lansering. Utenom dette, har Xbox en av de beste abonnementsløsningene for spill, Xbox Game Pass, som gir deg tilgang på en katalog med over 100 varierte kvalitetsspill til rundt 100 kr måneden.

  • Xbox Series S: ca. 3500 kr

  • Xbox Series X: ca. 5500 kr

Nintendo Switch: Standard / Lite

Om Nintendo Switch er “next-gen” eller ikke, vil være opp til den enkelte å vurdere. Det er hvertfall Nintendos nyeste konsoll, hvor du kan spille de siste utgivelsene innenfor populære serier som Mario og Zelda. Nintendo er en ordentlig morsom konsoll med fokus på spill som hovedsakelig appellerer til familier, og tilbyr mange bra barnevennlige spill. Det at Switch er håndholdt, betyr også at den kan tas med på ferie, spilles i bilen, eller til venner, uten behov for egen skjerm eller strømtilkobling. Standard-versjonen kan legges i en docking for å koble opp til TV eller en annen type skjerm, men om dette ikke er viktig, så kommer Nintendo Switch i en Lite-versjon også, som ofrer denne funksjonen i bytte mot en prisreduksjon på cirka 1000 kr. Lite-versjonen har også litt bedre batteritid.
  • Nintendo Switch: ca. 3500 kr

  • Nintendo Switch Lite: ca. 2300 kr