Hva er Bibliobattles?
Bibliobattles er en nasjonal, lavterskel online byggekonkurranse i Minecraft der spillere i alle aldre (men stort sett barn og unge) inviteres til å representere sitt bibliotek i en vennlig konkurranse om å finne biblioteket med de flinkeste spillerne.
Bibliobattles ble første gang arrangert under høyden av pandemien, som et tiltak mot tap av sosiale bibliotektilbud.
Da krisen var over arrangerte vi Bibliobattles igjen og så at det fortsatt var populært. Derfor har vi fortsatt å videreutvikle det, i økende grad i samarbeid med bibliotekene.
Årets Bibliobattles er finansiert og utviklet i samarbeid med fylkesbibliotekene. Gjennom Formidlingskompetanse i folkebibliotek-prosjektet har de fått økonomisk støtte av Nasjonalbiblioteket til å dekke utgiftene ved arrangementet. Støtten har gjort det mulig å inkludere alle fylker, og samtidig øke taket på spillere til 200 per fylke. Fylkesbibliotekene har også skapt markedsføringsmateriell som sendes ut til bibliotekene som skal ha det.
Bibliobattles 22: Påmelding fra folkebibliotekene
200 spillere per fylke vil være en dobling fra i fjor, men det vil likevel ikke være nok til å dekke hele nedslagsfeltet man ville fått ved å markedsføre i alle folkebibliotek i landet. Derfor har vi i samråd med fylkeskontaktene besluttet å markedsføre bare hos ca. ti bibliotek i hvert fylke. De som ønsker å være med blir valgt ut fra en helhetlig vurdering i samråd med fylkeskontaktene, hvor målet er å treffe en god sammensetning av størrelse og spredning.
Ønsker du å melde på ditt bibliotek kan du fylle ut dette skjemaet
Vi vil likevel ikke stoppe spillere som går inn på serveren for å spille for et annet bibliotek fra å delta. Slik tar vi sikte på en mellomvei som fortsatt lar de mest ivrige få være med, samtidig som vi tilpasser markedsføringen for å svare mer til kapasiteten som finnes – basert på tidligere erfaringer med Bibliobattles.
Hvordan fungerer Bibliobattles i år?
Arrangementet legges til uke 46 i midten av november, som nå er en International game month for bibliotek over hele verden. Et detaljert program for årets Bibliobattles er å finne nederst på siden.
I denne tredje utgaven av Bibliobattles kan spillerne spille mellom 17:00 og 21:00 daglig fra mandag 14. november til torsdag 17. november. Kanskje er noen ferdige på en time, mens andre bygger et par timer hver dag.
I det tidsrommet er våre moderatorer på for å bidra til en trygg og god spillopplevelse. I tiden utenfor disse klokkeslettene vil serverne være stengt. Et køsystem ivaretar de som ikke får plass, slik at neste kommer inn så snart noen går ut.
Serverene har et tomtesystem, slik at alle får tildelt et spilleområde automatisk når de har valgt sin fylkesserver. På den tomten kan bare eieren bygge eller ødelegge ting. Dermed kan de ikke ødelegge for hverandre.
Spillerne kan danne lag. De spiller alene eller med inntil fire personer totalt på laget. Videoguider til hvordan å gi nye lagkamerater tilgang til tomten, og annen nyttig info for spillere ligger her.
Det er også verdt å nevne at spillerne kan bruke både Java og Bedrock-versjonen av Minecraft. Dette er noe av det vi har jobbet med å programmere inn det siste året. Spillere kan dermed bruke både pc, nettbrett- og mobiltelefon-utgaven av Minecraft, men dessverre ikke konsoll.
Hvordan gjennomføres Bibliobattles bak kulissene?
Tidligere har Bibliobattles hatt flere spill å konkurrere i, men i år satses alt på Minecraft, da det har vært mest populært. Vi synes også at det er en god match for bibliotekets profil med sitt fokus på kreativitet, lokale talenter og mulighet for samarbeid i og utenfor biblioteklokalet.
Minecraft kan drives på selv de enkleste enheter, og er et spill som bibliotek relativt enkelt kan tilby sine lånere også utenfor Bibliobattles. Det er også svært positivt at utvikler Mojang har gitt tillatelse til bruk av spillet i de fleste ikke-kommersielle sammenhenger.
Nytt av i år er også at bibliotekarer fra hele landet skal delta som dommere. Noen skal dessuten bistå som moderatorer, og her ønsker vi fortsatt flere kandidater. Påmeldingsfristen er 20. oktober, og du kan da ta kontakt med oss på post@bibliogames.no. Kurset vil finne sted onsdag 26. oktober (digitalt).
Moderatorer og dommere vil få sjansen til å lære mer om det å drive et Minecraft-tilbud, både i og utenfor Bibliobattles. Det holdes gratis online-kurs for dem fredag 28. oktober. Ansvaret til moderatorene vil være begrenset, og de vil ha Bibliogames i bakgrunnen som administratorer. Målet er å heve kompetanse, bygge nettverk, og legge grunnlaget for et godt samarbeid om spill i årene som kommer.
Moderatorer og dommere vil få en invitasjon til en egen kanal på kommunikasjonsplattformen Discord, hvor det er mulig å dele beskjeder med hele moderator-teamet eller enkeltpersoner.
Hva må vi på folkebibliotekene gjøre hvis våre lånere vil spille?
Strengt tatt er det ikke noe man må gjøre dersom man har spillere i sitt nærmiljø som ønsker å delta. Spillerne åpner Minecraft, følger instruksene som er oppgitt på vår infoside, og så er det førstemann til mølla, og et køsystem som håndterer de som kommer etter når kapasiteten på 100 spillere er nådd. Bibliogames står for support, og kan nås på epost via support@bibliogames, så vel som via Discord om man ønsker raskere oppfølging. Likevel er det koblinger til det lokale biblioteket her.
Når spillerne har dannet et lag, og er klare til å melde på byggverket sitt for vurdering, fyller de ut et skjema som ligger på nettsiden vår. Java-spillere kan også få opp dette som en lenke direkte fra inne i spillet. I dette påmeldingsskjemaet må de oppgi hvilket bibliotek de ønsker å spille for, og om laget vinner, får dette biblioteket tilsendt en pokal med laget og fylkets navn på. Skulle laget vinne den nasjonale finalen, får biblioteket også tilsendt en Playstation 5 spillkonsoll.
Bortsett fra det kan biblioteket etter eget ønske ta grep for å skape en god ramme rundt uka hvor det er Bibliobattles, og for så vidt i International Game Month som helhet. De av bibliotekene som har godt tilrettelagte lokaler og nett kan for eksempel vurdere å tilby lokalet sitt som møtested for deltakere i konkurransen. Det er da viktig å være klar over at man på kommunale nett gjerne må åpne såkalte porter for å kunne spille Minecraft der. Disse er:
TCP og UDP porter i spennet mellom 25565 og 25580, i tillegg til 19132.
Erfaringsmessig er disse ofte stengt på kommunale nett, så ta kontakt med IT-avdelingen i kommunen for en vurdering av om dette kan la seg gjøre. Sjekk samtidig hvor mange samtidige onlinespillere nettet som sådan egner seg for en gruppe, og bruk dette som et anslag for hvor mange du vil sette opp plass til.
Dersom biblioteket velger å åpne lokalet sitt for slik bruk så bør man likevel ikke garantere at man slipper kø på serverene eller lignende. Kapasiteten kan variere gjennom ettermiddagen og uka. Derfor anbefaler vi heller ikke at biblioteket tar initiativ til å danne eller lede lag på denne måten.
Andre ting man gjerne kan gjøre er å formidle andre spillaktiviteter og verk. Skulle det bli kø så har deltakerne noe å gjøre i mellomtiden, og de får oppdaget flere sider av biblioteket samtidig. Eksempel kan være å sette opp konsoller å spille på, eller lage bokutstillinger om spillrelaterte tema. Enkel servering kan også være med på å skape en hyggelig ramme rundt aktivitetene.
Norsk Filminstitutt har også laget en håndfull plakater av norske spill fra innkjøpsordningen som kan brukes til spillformidling under International Game Month. Last dem ned her
Program for BB:
26. Oktober: kurs for dommere på Discord (regn med ca. 1 time)
28. Oktober: kurs for moderatorer på Discord (regn med ca. 1,5- 2 timer)
28. Oktober: gjennomgang av årets Bibliobattles for påmeldte bibliotek (ca. 30 min. kl.11.00)
1. November: start av markedsføringskampanje og lansering av Bibliogames’ video.
- Alle bibliotek som er påmeldt og har fått plass, deler annonseringsvideoen som Bibliogames lanserer på sin Facebook-side.
- Har dere flere plattformer, som Instagram, kan dere gjerne dele der også.
- Print ut og heng opp plakater i bibliotekene.
- November: siste fase av markedsføringen
- Ny post av Bibliogames på Facebook, Instagram og TikTok som deles på sosiale medier.
14. November:
- 15.00 Oppmøte for moderatorer på Discord for briefing
- 17.00 Serverne åpner, og spillerne begynner å etablere tomter og lag. Her kan vi den første dagen regne med et stort trykk på support den første timen, og kødannelse som innebærer at enkelte kanskje ikke kommer inn før andre er ferdige med å spille. Tanken er at man ikke skal trenge hele uken til å bygge på uansett, men at man kanskje er ferdig på en dag eller to.
- 18.00 – 19.00 Bibliogames streamer fra den første dagens bygging.
- November: Samme tidsskjema. Forventer mindre trykk på serverne.
- November: Samme tidsskjema.
- November: Samme tidsskjema. Klokka 21.00 stenges serverne og man må være ferdig med å bygge.
- November: Kvelden etter at serverne stenger og formiddagen etter går Bibliogames gjennom serverne og gjør en forhåndsvurdering. Vi lager en video av de beste byggverkene som dommerne skal vurdere dagen etter.
- Videoen gjennomgås av dommerne, som stemmer frem en finalist per fylke samt ett byggverk som hevder seg innenfor hver av kategoriene man kan bygge innenfor, fra hvert fylke.
19. November: 16.00: Dommerne møtes på Discord sammen med programlederne Robin “Robthesir” Hofset og Rune “Broonstar” Løkås, for å bli introdusert og presentere sine finalister.
17.00 – 18.00: Teknisk sjekk for stream-oppsett for programledere og dommere.
18.00 – 21.00: Finalestream. Det kåres én nasjonal vinner. Her vil Bibliogames opprette et Facebook-arrangement som bibliotekene kan dele på sine sider.
November / Desember: Bibliotekene mottar sine spesialdesignede pokaler, og bes om å forberede en plass hvor de kan stå til ære for de lokale spillerne som valgte å representere dem.