
Fakta:
- Utgitt: 2016, 2017, 2019
- Aldersanbefaling: 4+
- Mulige Spillere: 1
- Plattformer: iOS og Android
- Sjanger: Læringsspill / Pek-og-klikk-eventyr / Sagn
- Tema: Samisk kulturarv
- Utvikler: Miksapix Interactive AS
- Utgiver: Miksapix Interactive AS
- Vanskelighetsgrad: Enkel
Hva er «Samiske eventyr»?
«Samiske eventyr»er en serie læringsspill for iOS og Android, utgitt av Miksapix Interactive. Spillene forteller historier forankret i samisk kulturarv og byr på flere fine læringsaktiviteter for barn fra rundt fire til åtte års alder. Serien består så langt blant annet av spillene Nordlysbarna, der vi får fortellingen om hvordan nordlyset fikk fargene sine; Bestemors gutt, der vi får bli med den kloke unggutten Áhkobiemmu på eventyr; og Pikefossen, som forteller det spennende sagnet om hvordan Pikefossen i Kautokeinoeleva fikk navnet sitt. Disse er alle en del av NFIs innkjøpsordning.

«Samiske eventyr»– Bakgrunn og innhold
Miksapix Interactive er et produksjonsselskap som blant annet produserer interaktive eventyrapper og spill med samiske eventyr og sagn. Pek-og-klikk-spillene Nordlysbarna – Guovssahasmánát – Guovsagismáná – Goekseghmaanah (2016), Bestemors gutt – Ahkobiemmu (2017) og Pikefossen – Nieidagorži (2019) er alle en del av serien «Samiske eventyr», og selskapet lager også 3D-spillet Raanaa – Sjamanjenta. Med spillene sine formidler Miksapix Interactive samisk kulturarv på nye og spennende måter, samtidig som de byr på gode læringsopplevelser for barn. Spillene deres er gjerne tilgjengelig både på norsk, nynorsk, nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk, så vel som flere internasjonale språk.
Historiene i «Samiske eventyr» er enkle historier med klar moral slik eventyr ofte er. Det betyr ikke at fortellingene ikke har dybde: Rike temaer og verdier som vennskap, kjærlighet, motgang, rettferdighet og tilgivelse står sentralt i alle spillene. Spillene har egen fortellerstemme på alle tilgjengelige språk, og fanger ellers både blikket og ørene med flotte fargerike illustrasjoner, animasjoner og fin musikk.
Pent pakka inn i disse historiene er flere morsomme læringsopplevelser i form av små minispill. Hvert spill byr på flere ulike læringsaktiviteter som tester evner som finmotorikk, timing og reaksjon, hukommelse og å telle til ti. Disse minispillene er alle en del av historien: Vi hjelper heltene i historiene med å plukke bær, gjete rein, ake, løse logiske puslespill, spille fadnofløyte og mye mer.

«Samiske eventyr»og formidling
Disse spillene egner seg nok best for barn mellom fire og åtte år – kanskje også yngre med litt hjelp. Spillene er korte og greie og kan enkelt gjennomføres i én sesjon på biblioteket. Det kan derfor være en idé å ha dem tilgjengelige for spilling på et nettbrett dersom biblioteket har mulighet til det. Hvis man har mulighet til å koble et nettbrett til en større skjerm vil spillene også egne seg ypperlig for en mer organisert interaktiv eventyrstund med en gruppe barn.